Gyomorfekély a Manager betegség
Gyomorfekély a Manager betegség |
A gyomorbetegségeknél fontos szerepe van az idegrendszernek: a zaklatott életmódnak, a stressz hatásoknak, egyes gyógyszerek tartós szedésének mellékhatásaként jelentkezhet a fekélybetegség. Ugyancsak fekélyhez vezethet a helytelen étkezés. A túl forró ételek, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás szintén az előidéző okok között szerepel.
A fekélybetegség legfőbb veszélye, a szövődményekben rejlik. Ezek közül az első a gyomorvérzés, másik súlyos szövődmény lehet a gyomor, vagy a nyombél falának kilyukadása. Ha ilyen komolyabb szövődmény nem is lép fel, akkor is szűkületet hozhatnak létre a hegesedések, amelyek a fekélyek gyógyulásakor keletkeznek. A fekély gyógyulása szempontjából lényeges tényező, hogy a beteg abbahagyjon minden olyan tevékenységet, ami irritálja a nyálkahártyát – például a dohányzás, alkohol, gyulladás gátló gyógyszerek, fűszerek, szénsavas italok fogyasztását. Amennyiben stressz okozza a megbetegedést, munkahelyi feszültségek, akkor érdemes elgondolkozni a munkahely, és teljes életmód változtatáson is. A rendszeres étkezés, a szervezet szükségletének megfelelő energia- és tápanyagbevitele is fontos alapelvek a gyógyulásnál. A fekélybetegek diétája fűszerszegény, könnyű, vagy tejes ételekből, és tejtermékekből(főként savanyított tejtermékek) áll. Fontos a megfelelő vitaminbevitel, a máj, és az epeműködést elősegítő gyógynövények, teák, vagy étrend kiegészítők fogyasztása. A fekélybetegek egy részénél, két étkezés között, több gyomorsav termelődik, mint az egészséges ember gyomrában, ami panaszokat okoz. Ezért a gyomor lehetőleg sohase ürüljön ki teljesen, mert a gyomorban levő táplálék segítheti a feleslegben termelődő sav lekötését. Egyszerre mindig keveset együnk, azonban javasolt naponta, a négy-hat étkezés. A diétában javasolt, és kerülendő élelmiszerek: HÚSOK – javasolt: pulyka, borjú, hal. sovány felvágottak (gépsonka, baromfi-, pulykafelvágott ) – nem ajánlott: erősen sült, pirított, rántott, füstölt húsételek, zsíros húsok, hízott liba, kacsa-, sertéshús, füstölt szalonna, kolbászáruk, téliszalámi, disznósajt TOJÁS – javasolt: lágy tojás, tükörtojás – nem ajánlott: hagymás-, szalonnás rántotta, majonéz, kaszinótojás TEJTERMÉK – javasolt: a beteg egyéni tűrőképességének figyelembe vételével, sovány tej, tejföl, joghurt, kefir, író, zsírszegény krémsajtok, túró natúr vagy ízesített formában, sovány sajtok, madártej, sodók, pudingok – nem ajánlottak: zsíros tej és tejtermékek, túlédesített tejtermékek pl. cukrozott tej sűrítmény, füstölt-, túlérett-, penészes sajtok, csípős és natúr juhtúró, illetve a hagymás sajt ZÖLDSÉGEK: javasolt: sárgarépa, fejes saláta, fiatal spárga, petrezselyem, kínai kel, zsenge karalábé, zöldbab és zöldborsó (utóbbiak passzírozva), cukkíni, patisszon, padlizsán, tök, burgonya, rizs. Hámozott uborka, édes paprika és paradicsom egyéni tolerancia szerint fogyasztható – nem javasoltak: fás és rostos zöldségfélék, száraz hüvelyesek, gomba, csípős paprika, újhagyma, pirított hagyma, lecsó, túl savanyú és csípős, ecetes savanyúságok GYÜMÖLCSÖK – javasolt: a hámozott alma, őszibarack, mandarin, narancs, banán, kompót formájában, meggy, cseresznye – nem ajánlottak: apró magvas-, csonthéjas-, magas rosttartalmú gyümölcsök FŰSZEREK – javasolt: só és cukor mértékkel, borsikafű, édesnemes paprika, citromlé, petrezselyem, kapor, köménymag, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, babérlevél, fahéj,vanília – nem ajánlott: nagyobb mennyiségben hagyma, fokhagyma, torma, fekete és fehérbors, csípős paprika, erős mustár, ketchup, piros arany, erős szószok, mártások, fűszerkeverékek Forrás: www.rendelomagazin.hu http://www.rendelomagazin.hu/node/18 |