Koleszterincsökkentő diéta

Koleszterincsökkentő diéta
A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek kutatásainak köszönhetően világossá vált az a tény, hogy a szívinfarktus és az érelmeszesedés sokkal nagyobb arányban fordulnak elő olyan környezetben, ahol a telített zsírok fogyasztása magasabb az átlagosnál. Ennek alapján megvizsgálták, hogy mely ételek azok, melyek közvetlenül erőteljesen előidézik a koleszterinszint kóros megemelkedését. Az élelmiszerek két csoportra lettek osztva. Az első felsorolásban azok a táplálékok találhatók, melyek csökkentik a vérzsírszintet, tehát jó hatással vannak a szervezet koleszterinszintjére, ezzel szorosan összefügg az a tény, hogy ezek betartása testsúly csökkenéshez vezet, hiszen a szervezet megpróbálja elérni az optimális testsúlyt, a koleszterinszint kiegyenlítődése folytán.

A diéta során fogyasztható élelmiszerek

Húsok

–    marhahús
–    csirkehús
–    pulykahús
–    borjúhús
–    sovány sertéshús
–    fehérpecsenye
–    gépsonka
–    halak

Tejtermékek

–    1,5%-os tej
–    joghurt
–    kefír
–    sovány sajtok
–    félzsíros túrók

Zöldségek

–    a burgonyát kivéve, minden zöldségféle, minden formában

Gyümölcsök

–    meggy
–    málna
–    eper
–    citrom
–    alma
–    körte
–    ribizli
–    narancs
–    grapefruit

Pékáru

–    rozskenyér
–    korpáskenyér

Italok

–    kávé
–    tea
–    ásványvíz

A diéta során tiltott élelmiszerek

Húsok

–    libahús
–    kacsahús
–    belsőségek
–    felvágottak
–    kolbászfélék

Tejtermékek

–    tejföl
–    tejszín és tejszínhab
–    zsíros sajtok
–    magas zsírtartalmú tej
–    sűrített tej

Zöldségek

–    bab
–    borsó
–    lencse
–    kukorica
–    sütőtök

Gyümölcsök

–    szilva
–    szőlő
–    cseresznye
–    őszibarack
–    banán
–    ananász
–    datolya
–    füge
–    dió
–    mogyoró

Pékáru

–    fehér kenyér
–    kalács
–    fehérlisztből készült élelmiszerek

Italok

–    alkohol
–    cukros üdítőitalok

Egyéb fontos tudnivalók

A diéta ideje alatt ne alkalmazzunk rántást és zsírban sütést. Legoptimálisabb, ha az alapanyagokat főzzük, illetve pároljuk, a húsokat grillezzük.

Forrás: http://www.fogyokura.org/koleszterincsokkento_dieta