Fogyókúrázók étrendje (FK)

Fogyókúrázók étrendje (FK)

A fogyókúra alapelvei megegyeznek az egészségmegőrző étrendével (EM), viszont az elhízás mértékétől függően a kezelőorvos az étrend energiatartalmának csökkentését írhatja elő, amelynek lehetőségei a következők:
A cukrot, a mézet és a velük készült ételek, élelmiszeripari termékek fogyasztását hagyjuk el. Ételeinket mesterséges édesítőszerekkel édesítjük. A glukonon (szorbit) és a glukononnal készült ételek, élelmiszeripari termékek magas energiatartalmúak, a testsúlycsökkentés időszakában ne éljünk velük.
A keményítőben gazdag élelmianyagok és élelmiszerek (pl. finomliszttel készült termékek, rizs, burgonya) mennyiségét csökkentsük.
Csak magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű, a gabona héját is tartalmazó sütőipari termékeket (Bakonyi barna, lenmagos, Graham kenyér stb.) együnk, de abból is mértékkel. Növeljük ételeink rosttartalmát és telítőértékét gabonapelyhekkel, étkezési búza és zabkorpával (pl. korpás vagdalt, rakott, töltött főzelékek).
Mindenféle zsiradék és zsiradékban gazdag állati és növényi eredetű termék magas energiatartalmú, tehát mennyiségüket az étkezésben feltétlenül korlátozni kell. Válasszuk a húsok, húskészítmények, tej, tejtermékek zsírszegény (sovány) változatait. Eszenciális zsírsavtartalmuk miatt kevés növényi olajjal süssünk, főzzünk, és használjuk a zsírszegény ételkészítést megkönnyítő edényeket, eszközöket (teflon bevonatú edények, alufólia, grillsütők, AMC edénycsalád stb.). A zsiradékot teljesen elhagyni azért nem lehet, mert hiányában nem szívódnak fel a zsírban oldódó vitaminok.
Bőségesen fogyaszthatjuk a diétás rostban gazdag nyersanyagokat. Étrendünk gerincét a zöldség-, főzelékfélék és az alacsony cukortartalmú gyümölcsök (alma, ribiszke, málna, egres, földieper stb.) képezzék.
Az étkezés során vegyünk figyelembe néhány fontos, a testsúlycsökkenés hatásfokát befolyásoló tényezőt:
•    soha ne együnk a jóllakottságig,
•    lassan, kapkodás nélkül együnk, és a falatot jól rágjuk meg,
•    napjában többször (5-6-szor) étkezzünk, hogy ne érezzünk éhséget,
•    rendszeresen mozogjunk (torna, úszás, futás, kocogás, séta, természetjárás, kertészkedés stb.),
•    alkoholt semmilyen körülmények között ne fogyasszunk, mert jelentős energiát képvisel, éhségérzetet vált ki, fokozza az étvágyat, gyengíti akaraterőnket a fogyókúra szabályainak betartásával szemben.