A fekélybetegek étrendje (FB)

A fekélybetegek étrendje (FB)

Azok az ételek, amelyeket a fekélybetegek részére javasolunk, a betegség panaszmentes időszakára vonatkoznak. Ebben a stádiumban az egyik legfontosabb szempont, hogy a helytelen étkezés miatt a beteg állapota ne romoljon, de ne is érezze a diéta terhét.
Az általános kímélő étrend (ÁK) jellemző vonásai erre az étrendre is maradéktalanul vonatkoznak. Tápanyag-összetétele azonban gazdagabb, mivel a fekélybeteg tápláltsági állapota általában rossz, és az emésztése sem kielégítő. Ezért, különösen súlyosabb állapotban, szervezete nem jut hozzá megfelelő mennyiségben az energiához és a tápanyagokhoz. A nyugalmi, panaszmentes időszakban kell a beteget felerősíteni, sőt tartalékkal ellátni. Az étrendet alapvetően energia-, fehérje-, ásványianyag- és vitamingazdagság jellemzi.
A fokozott energiaszükségletet könnyen emészthető zsiradékokkal (pl. vaj, margarin, tejszín, napraforgóolaj) és keményítőben gazdag nyersanyagokkal (pl. burgonya, rizs, zabpehely, búzacsíra, szikkadt fehérkenyér) biztosítjuk.
A mielőbbi gyógyulás érdekében, az erőnlét és az ellenállóképesség fokozására teljes értékű fehérjékben gazdag ételek előnyösek a fekélybeteg számára. Ennek érdekében magas fehérjetartalmú nyersanyagokat válogassunk össze (pl. tehéntúró, sajtok, krémtúró, fiatal állatok húsa, tojás), és az elkészítés során a fehérjetartalmat tovább növeljük sovány és zsíros tejporral, Sportrobival, tápszerekkel, amelyeket elsősorban a tejjel készülő ételekbe, italokba keverhetünk.
Ha a beteg étrendjét változatosan, sokféle nyersanyagból állítjuk össze, és az egyéni tűrőképességétől függően C-vitaminban gazdag nyers salátákat, gyümölcsöt, gyümölcskészítményeket (pl. tejes turmix italokat) is elegendő mennyiségben fogyaszt, vitamin- és ásványianyag- ellátottsága szintén kielégítő lesz.
A fekélybeteg tűrőképessége bizonyos nyersanyagokkal szemben egyéni. Ezt egyrészt a beteg gyomorsavviszonyai határozzák meg, másrészt alkati, lélektani tulajdonságai. Fokozott gyomorsavtermelés (ami jellemzőbb a betegségre) okozta panaszainak csökkentésére alkalmas élelmiszerek a tej, a tejszín, a nagy felületű, jól fellazított keményítőben gazdag készítmények (pl. puffasztott rizs, burgonyahab). Ezzel szemben csökkent gyomorsavtermelés esetén ugyanezek az ételek panaszt okozhatnak.
Hasonlóképp különböző reakciót válthatnak ki a szerves savakban gazdag gyümölcsök, a tömény édes íz, a túlzott cukrozás, a méz, a lekvárok és a nem csípős, de illóolajban gazdag fűszerek (pl. fahéj, szegfűszeg, vanília) is. Ezért felhasználásukkor erre is fordítsunk figyelmet, és csak megfelelő mértékben éljünk velük.
Az élvezeti szerek közül az erős tea, a kávé, a dohányzás és az alkoholtartalmú italok rontják a gyógyulás lehetőségét.
A fekélybeteg gyógyulását az étkezések módjával, gyakoriságával és mennyiségével is elősegíthetjük. A kétóránként, ugyanabban az időben, kellemes, nyugodt körülmények között elfogyasztott kis adag ételnek döntő szerepe lehet a gyógyulásban.
A diéta szerepe, előírásainak betartása akkor is fontos, ha a beteg gyógyszeres kezelésben részesül.

Bencsik Klára – Gaálné Labáth Katalin: Szakácskönyv az egészségért.