Oltások

INFLUENZA járvány (H1N1)

Melyek az új típusú influenza tünetei, miben különböznek az általánosan elterjedt influenzától?

A megbetegedés általában a normál szezonális influenza jellegzetes tüneteivel jár, és szövődmény nélkül, magától gyógyul. Az új típusú influenza (H1N1) terjedésének módja, lefolyása, a fertőzés súlyossága nem különbözik a „hagyományos” influenza fertőzésekétől. Azonban, mivel új vírustörzs okozza, ezért fertőzőképessége, valamint a mi fogékonyságunk sokkal nagyobb, így várhatóan sokkal többen betegszenek meg benne. Az influenza hirtelen kezdődik, és a leggyakrabban észlelt tünetei: magas láz, köhögés, izomfájdalom, fáradtság, hidegrázás, másodlagos tünetei: torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, fejfájás, emellett esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl. hasmenés, hányinger, hányás.

Mennyi a betegség lappangási ideje?

A betegség lappangási ideje általában néhány óra-4 nap, de maximum 7 nap.

Mi a teendő, ha a fenti tüneteket észleli magán valaki?

Ha a fenti tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg, és lehetőség szerint családja maradjon otthon. Fogyasszon sok folyadékot, csillapítsa a lázát, egyen sok vitaminban gazdag ételt, gyümölcsöt. Amennyiben szövődményes betegségre utaló jeleket észlel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés), akkor vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

Hogyan lehet megelőzni a fertőzés terjedését?

A fertőződés esélye csökkenthető, ha kerülik a szoros érintkezéseket, tömegközlekedési eszközöket és betartják az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögés-tüsszentés etikettre. Érdemes oltást felvenni, mely a megbetegedést megelőzi.

Mit tehetünk az influenza megelőzése érdekében?

 • Köhögéskor vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). Ezzel megelőzhető, hogy mások elkapják a fertőzést. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata. Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe, vagy ha ez nem elérhető, akkor az eldobásig tartsa egy zárható tasakban.
 • Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a piszkos kezével, ez főként igaz a dohányosokra.
 • Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
 • Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való szoros kontaktust.
 • Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógépes billentyűzet, kilincs, kapcsoló stb.).
 • Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.
 • Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.
 • Amennyiben influenzaszerű tünetei vannak, használjon eldobható szájmaszkot olyankor, amikor feltétlenül szükséges a lakását elhagynia, vagy másokkal közeli kontaktusba kerül, esetleg betegvizsgálatra várakozik. Ezzel megelőzheti mások megfertőzését. Járvány esetén lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, a liftek használatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.
Mennyi ideig kell a betegeknek otthon maradniuk?

A jelenlegi helyzetben a javaslat az, hogy az influenzaszerű tünetekkel megbetegedettek maradjanak otthon egészen a lázas állapot megszűnését, illetve a lázcsillapítók szedését követő 24 óra elteltéig. Ha a betegség lefolyása súlyosabb, akkor javasolt a legalább 7 napig tartó otthon tartózkodás. Kórházi kezelés esetén a lábadozás hosszabb időt vesz igénybe, és a kockázati csoportokba tartozóknak is érdemes legalább egy hétig otthon maradni.

Oltás/nem oltás?

Az influenza a kifejlesztett oltással nagy valószínűséggel kivédhető. Egészséges szervezet általában néhány napos lázas betegség után legyűri a kórt. Az influenza a beteg, nagymértékben legyengült szervezetet terheli meg életveszélyesen. Nekik mindenképpen javasolt az oltás. A kisszámú enyhe oltási reakció (kisebb fáradtság, nátha, esetleg hőemelkedés) elviselhető és időben előre tervezhető, szemben az influenzával. Az oltás biztonságos, és az egészséges szervezet számára is javasolt felvenni a fertőzés elterjedésének kivédése, valamint a munkából való kiesés megelőzése szempontjából. Az oltóanyagot munkahelye megajánlhatja, mellyel érdemes élni.

Melyik oltóanyagot válasszam?

Az oltóanyagok mindegyike trivalens, azaz háromféle gyakran előforduló influenza vírustörzset tartalmaz:

 1. A/California (H1N1)-eredetű törzs (ez az új típusú H1N1);
 2. Perth (H3N2)-szerű törzs A/Victoria/210/2009 NYMC;
 3. „Brisbane” tipust tarlatmaz

A vakcina termeléséhez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak és az Európai Gyógyszerügynökség által a 2009/2010-es influenza szezonra (északi félteke) ajánlott vírustörzseket használták fel. A magas átoltottságnak közegészségügyi haszna is ismert, hiszen minél többen vannak beoltva annál nagyobb a védettség az egész lakosság számára.

IDFLU (drágább): Az első intradermális alkalmazású influenza vakcina előnye, hogy az eddig megszokott, izomba történő beadás helyett a bőr felületébe juttatja az oltóanyagot.

Az intradermális influenzavakcina csak minimálisan invazív, mert mikrotű rendszert használ.

A használt vírustörzsek ínaktiváltak és hasított (split) típusúak. Az intradermális influenzavakcina nem tartalmaz sem adjuváns anyagokat sem tartósítószert.

FLUVALAB vakcina a 3 éven felüliek oltására:

A vakcina a FLUVALAB inaktivált trivalens oltóanyag, amely adagonként (0,5 ml) előírt mennyiségű H1N1 és H3N2 altípusú influenza A, továbbá az influenza B vírusokból származó antigént tartalmaz. A vakcina embrionált tyúktojáson elszaporított influenza A ás B vírustörzsek tisztított és koncentrált, formaldehiddel inaktivált, alumíniumfoszfát gélhez adszorbeált szuszpenziója.