Gyomorfekély a Manager betegség

Gyomorfekély a Manager betegség
A gyomorbetegségeknél fontos szerepe van az idegrendszernek: a zaklatott életmódnak, a stressz hatásoknak, egyes gyógyszerek tartós szedésének mellékhatásaként jelentkezhet a fekélybetegség. Ugyancsak fekélyhez vezethet a helytelen étkezés. A túl forró ételek, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás szintén az előidéző okok között szerepel.

A fekélybetegség legfőbb veszélye, a szövődményekben rejlik. Ezek közül az első a gyomorvérzés, másik súlyos szövődmény lehet a gyomor, vagy a nyombél falának kilyukadása. Ha ilyen komolyabb szövődmény nem is lép fel, akkor is szűkületet hozhatnak létre a hegesedések, amelyek a fekélyek gyógyulásakor keletkeznek.

A fekély gyógyulása szempontjából lényeges tényező, hogy a beteg abbahagyjon minden olyan tevékenységet, ami irritálja a nyálkahártyát – például a dohányzás, alkohol, gyulladás gátló gyógyszerek, fűszerek, szénsavas italok fogyasztását. Amennyiben stressz okozza a megbetegedést, munkahelyi feszültségek, akkor érdemes elgondolkozni a munkahely, és teljes életmód változtatáson is.

A rendszeres étkezés, a szervezet szükségletének megfelelő energia- és tápanyagbevitele is fontos alapelvek a gyógyulásnál. A fekélybetegek diétája fűszerszegény, könnyű, vagy tejes ételekből, és tejtermékekből(főként savanyított tejtermékek) áll. Fontos a megfelelő vitaminbevitel, a máj, és az epeműködést elősegítő gyógynövények, teák, vagy étrend kiegészítők fogyasztása. A fekélybetegek egy részénél, két étkezés között, több gyomorsav termelődik, mint az egészséges ember gyomrában, ami panaszokat okoz. Ezért a gyomor lehetőleg sohase ürüljön ki teljesen, mert a gyomorban levő táplálék segítheti a feleslegben termelődő sav lekötését. Egyszerre mindig keveset együnk, azonban javasolt naponta, a négy-hat étkezés.
A gyomorfekély kiváltó oka, sok esetben a nagyarányú savtermelés. Előfordul azonban, hogy a Heliobacter pylori nevű baktérium áll a hátterében.
A betegség elhárításának egyik fontos tényezője a megfelelő száj higiéné és a fogápolás – a gyomor védelmét azonban a méz is segítheti.
A méz ugyanis gátolja a Heliobacter pylori szaporodását. A gyomorfekély kialakulásának megakadályozásához napi három evőkanálnyi méz javasolt, hatása akkor a legkedvezőbb, ha étkezés előtt fogyasztják. A baktérium valószínűleg emberről emberre terjed, közvetlen kontaktus (piszkos kéz), étel, illetve víz útján. Ha már egyszer bejutott az ember szervezetébe, kezelés hiányában akár végleg ott maradhat. Legtöbbször az ilyen idült fertőzés semmilyen tünetet nem okoz, és nem jár súlyos következményekkel. Néha azonban a baktérium állandó gyulladást tart fenn a nyálkahártyán. A fertőzött emberek 1/6-ánál az idült gyulladás talaján fekély alakul ki.
-Kun-

A diétában javasolt, és kerülendő élelmiszerek:

HÚSOK

– javasolt: pulyka, borjú, hal. sovány felvágottak (gépsonka, baromfi-, pulykafelvágott )

– nem ajánlott: erősen sült, pirított, rántott, füstölt húsételek, zsíros húsok, hízott liba, kacsa-, sertéshús, füstölt szalonna, kolbászáruk, téliszalámi, disznósajt

TOJÁS

– javasolt: lágy tojás, tükörtojás

– nem ajánlott: hagymás-, szalonnás rántotta, majonéz, kaszinótojás

TEJTERMÉK

– javasolt: a beteg egyéni tűrőképességének figyelembe vételével, sovány tej, tejföl, joghurt, kefir, író, zsírszegény krémsajtok, túró natúr vagy ízesített formában, sovány sajtok, madártej, sodók, pudingok

– nem ajánlottak: zsíros tej és tejtermékek, túlédesített tejtermékek pl. cukrozott tej sűrítmény, füstölt-, túlérett-, penészes sajtok, csípős és natúr juhtúró, illetve a hagymás sajt

ZÖLDSÉGEK:

javasolt: sárgarépa, fejes saláta, fiatal spárga, petrezselyem, kínai kel, zsenge karalábé, zöldbab és zöldborsó (utóbbiak passzírozva), cukkíni, patisszon, padlizsán, tök, burgonya, rizs. Hámozott uborka, édes paprika és paradicsom egyéni tolerancia szerint fogyasztható

– nem javasoltak: fás és rostos zöldségfélék, száraz hüvelyesek, gomba, csípős paprika, újhagyma, pirított hagyma, lecsó, túl savanyú és csípős, ecetes savanyúságok

GYÜMÖLCSÖK

– javasolt: a hámozott alma, őszibarack, mandarin, narancs, banán, kompót formájában, meggy, cseresznye

– nem ajánlottak: apró magvas-, csonthéjas-, magas rosttartalmú gyümölcsök

FŰSZEREK

– javasolt: só és cukor mértékkel, borsikafű, édesnemes paprika, citromlé, petrezselyem, kapor, köménymag, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, babérlevél, fahéj,vanília
gyógynövények:
máriatövis,gyermekláncfű, kurkuma

– nem ajánlott: nagyobb mennyiségben hagyma, fokhagyma, torma, fekete és fehérbors, csípős paprika, erős mustár, ketchup, piros arany, erős szószok, mártások, fűszerkeverékek

Forrás:  www.rendelomagazin.hu         http://www.rendelomagazin.hu/node/18