A cukorbetegség

A cukorbetegség – diabetes mellitus
A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot (glükózt) hasznosítható energiává alakítani.

A glükóz szintjét és sejtekbe való belépését az inzulin nevű hormon szabályozza, amely a gyomor mögött elhelyezkedő hasnyálmirigyben termelődik.

Hazánkban ismert cukorbetegek száma körülbelül félmillióra becsülhető, de legalább ennyien lehetnek azok, akik már diabéteszesek, csak nem tudnak róla. Valószínű, hogy szintén százezres nagyságrendű azon egyének száma is, akiknél a szénhidrát-anyagcsere olyan enyhébb zavara igazolható, amely még nem minősül cukorbetegségnek, de az eltérés a normál anyagcseréjűektől mér nyilvánvaló. Ezt az állapotot nevezzük csökkent glükóztoleranciának.


A cukorbetegség főbb típusai

1-es típus (inzulinfüggő): gyermek vagy serdülőkorban lép fel. Ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy teljesen hiányzik.

2-es típus (egy ideig nem inzulinfüggő): felnőtt, vagy időskorban alakul ki. Az összes eset körülbelül 91%-a ebbe a típusba tartozik. Jellemzője az, hogy a hasnyálmirigy termel inzulint, de a szervezet nem tudja azt felhasználni.

Megemlítendő még a terhességi diabétesz, mely a terhesség idején alakul ki, vagy válik nyilvánvalóvá. A terhesség után rendszerint spontán megszűnik, de az érintett nők körében nagyobb a cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázata.


A cukorbetegség leggyakoribb tünetei

Az 1-es típusban a tünetek csaknem mindig hirtelen (napok, hetek leforgása alatt) jelentkeznek. Ezek közé tartozik:

  • fokozódó szomjúságérzés
  • kifejezett éhségérzet
  • megnő a vizelet mennyisége
  • gyors súlycsökkenés
  • erős fáradságérzet

A 2-es típusban a tünetek általában alattomosabban (évek-évtizedek alatt) fejlődnek ki.
Főbb tünetek:

  • kifejezett szomjúságérzet
  • fokozott éhségérzet
  • gyakori vizeletürítés
  • fáradékonyság
  • ingerlékenység
  • látásromlás
  • bőrviszketés
  • a sebek, gyulladásos folyamatok gyógyulása lelassul
  • a fertőzések gyakoribbá válnak
  • kéz-, lábbizsergés és zsibbadás
  • szexuális problémák

A vércukor normál értéke

Fontos tudnivaló, hogy a vércukor normál értéke éhgyomri állapotban 4,0 – 5,0 mmol/l körüli, de mindenképpen 6,0 mmol/l alatt van. Ez azt jelenti, hogy „vércukra” mindenkinek van. Étkezések után a vércukorszint átmenetileg megemelkedik, de egészséges egyénben két órával az étkezés után 7,8 mmol/l alatt kell, hogy maradjon. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukor értéke 7,0 mmol/l, vagy e feletti, az étkezések után két órás mérték pedig 11,1 mmol/l, vagy ennél magasabb. A vizeletben normális körülmények között cukor nem mutatható ki, cukorbetegségben viszont megjelenhet.

A cukorbetegség okai

Az 1-es típusban a betegség okai pontosan nem ismertek még, de az alábbi tényezők szerepet játszanak a betegség kialakulásában:

  • a családban 1-es típusú cukorbetegség előfordulása
  • vírusok támadhatják meg a hasnyálmirigyet
  • zavar lép fel a szervezet védekező rendszerében, mely elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

A 2-es típusban sem ismertek pontosan a betegség okai, de gyakrabban alakul ki olyan egyéneknél, akik

  • 40 év felettiek
  • családjukban már van cukorbeteg
  • súlyfeleslegük van
  • terhességük alatt átmenetileg cukorbetegség lépett fel
  • 4500 gramm feletti gyermeket szültek
  • súlyos betegségen vagy sérülésen estek át


A cukorbetegség heveny szövődményei

1. hipoglikémia (vércukor 3,0 mmol/l alá csökken, amely gyógyszeres kezelés mellékhatásaként jelentkezhet)
2. hiperglikémiás ketoacidózisos kóma (a szervezet vegyhatása savas irányba tolódik el, magas vércukorszinttel jár együtt, az inzulinhiányos anyagcser-kisiklás súlyos formája)


A cukorbetegség késői szövődményei
(főleg az 1-es típusban)

retinopátia (szemfenéki erek károsodása)
refropátia (a vese hajszálereinek károsodása)
neuropátia (az idegrostokat ellátó erek károsodása)
A cukorbetegség nagyérszövődménynei (elsősorban a 2-es típusban jellemzők)
a szívkoszorúerek megbetegedése (következménye lehet szívinfarktus)
agyi érrendszeri betegségek (szédülést okozhat)
a perifériás erek betegsége (elsősorban az alsó végtag artériáinak szűkülete)
A diabéteszes láb jellemzői

Cukorbetegeknél átlagosan negyvenszer gyakrabban kerül sor az alsóvégteg nem balesetre visszavezethető amputációja, mint a hasonló korú, nem cukorbeteg lakosságnál. A „diabéteszes láb” kialakulásának főbb oka a neuropátia, mami részeben a vegetatív idegrendszer károsodását, részben az érző- és mozgatóidegek károsodását jelenti. Az elváltozásokat sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

Melyek a megelőzés eszközei

A rendszeres (félévente-évente), szakember által végzett lábvizsgálat mellett nagyon fontos a helyes lábhigiénia. Mire kell ügyelni?

  • a betegnek naponta meg kell vizsgálnia lábát, talpát
  • a betegnek naponta lábat kell mosni langyos vízben szappannal, majd puha frottiltörölközővel – az ujjak között is – szárazra kell itatni.
  • a körmöket egyenesre kell vágni, a száraz bőrre puhító krémet kell használni
  • a bőrkeményedéseket nedves horzsakővel kell eltávolítani
  • soha nem szabad mezítláb járni
  • kerülni kell a láb napoztatását és forró vizes palack vagy hőpárna használatát
  • puha pamut zoknit és kényelmes cipőt kell viselni
  • a gombás körmöket szakember bevonásával érdemes kezelni

A diabéteszes fogágybetegség (ínysorvadás)

Az ínysorvadás hosszan fennálló cukorbetegségben gyakori. Tartósan a normális közelében lévő vércukorszintekkel és gondos, rendszeres fogápolással sokat tehet a cukorbeteg fogai idő előtti elvesztésének megakadályozásáért.

A hipoglikémia (heveny vércukorszint csökkenés) leggyakoribb tünetei

  • gyengeség
  • ajakbizsergés
  • fejfájás
  • látászavar
  • éhségérzet
  • izzadás, verejtékezés
  • szapora szívműködés
  • remegés
  • zavartság
  • eszméletvesztés
  • Mi a teendő hipoglikémia esetén?

    A betegnek gyorsan felszívódó cukortartalmú folyadékot (pl. kóla, gyümölcslé tej) illetve szőlőcukrot, majd lassabban felszívódó szénhidrátot kell fogyasztania (pl. keksz). A műzliszelet különösen jó, mert gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátot is tartalmaz. Súlyos esetben intravénás glükóz, vagy vércukorszintet emelő glukagoninjekció bőr alá vagy izomba történő beadására kerülhet sor. A gyakori hipoglikémia azt is jelentheti, hogy módosítani kell a gyógyszeres beállítást. Hipoglikémiás epizód után nem szabad autót vezetni! A cukorbeteg a személyes iratai között mindig tartson magánál egy feljegyzést ( „diabéteszkártya” ), amely feltünteti a kezelés részleteit és a sürgős esetben értesítendő személy(ek) telefonszámát.

    A cukorbetegség egyensúlyban tartásának lehetőségei

  • a.) Betegtájékoztató: a legalapvetőbb eszköze a diabétesz gondozásának. Azt jelenti, hogy a cukorbeteg mindazt megtanulja, ami a diabétesz karbantartásához szükséges.
  • b.) Étrendi kezelés (diéta): csak az egészséges táplálkozásba illő élelmiszereket szabad fogyasztani, meghatározott napszakaszokban étkezni, és a napi tájékoztatót egyénre szabottan kell elosztani. A legtöbb 2-es típusú cukorbeteg számára a legfőbb étkezési szempont kell legyen az elfogyasztott étel alacsony energiatartalma, hiszen csak energiaszegény étrend segítségével szabadulhatnak meg a súlyfeleslegtől, vagy tarthatják meg kívánt testsúlyukat. A cukorbeteg szinte mindent fogyaszthat cukron, zsíron és alkoholon kívül.
    c.) Fizikai aktivitás (tréning): fontos a rendszeresség! Hetente legalább háromszor, minimum 30 perc mozgás szükséges! Leginkább az intenzív gyaloglás ajánlott!
    d.) Gyógyszeres kezelés: az 1-es típusú diabéteszben, az életben maradáshoz naponta inzulin adására van szükség. A 2-es típusú cukorbetegségben különböző hatásmechanizmusú tabletták széles választéka áll rendelkezésre, de egy idő után a normálishoz közelítő vércukorszint eléréséhez az inzulin már nem nélkülözhető. Az inzulin lehetővé teszi, hogy a cukor a vérből az izom vagy vérsejtekbe bejuthasson.
    e.) Anyagcsere önellenőrzés: ez a vércukor – beteg által történő – rendszeres mérését, valamint a vizeletben megjelenő cukor és aceton kimutatását jelenti.

    Megelőzhető-e a cukorbetegség?

    Az 1-es típusú diabétesz megelőzése ma még megoldatlan.

    A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam öröklődhet, de diabétesz csak a káros külső tényezők (energiadús táplálkozás, mozgásszegény életmód, dohányzás, alkoholfogyasztás) hatására alakulhat ki.

    Mit tehetünk a cukorbetegség kialakulása ellen?

    Az első és legfontosabb az elhízás megelőzése. Ez már csecsemőkorban és kisgyermekkorban meg kell, hogy kezdődjék, sőt, ha igazán korán akarjuk kezdeni, akkor a magzati élet optimális feltételeit is biztosítani kell. A második lépés az anyatejes táplálás. A következő nagyon fontos dolog a gyermek mozgásában, gazdag, egészséges életmódra nevelés és egészséges táplálása. A későbbi életidőszakaszban, az esetleges elhízást követően alkalmazott testtömeg-korrekció és életmód változása szükséges.
    Utolsó lehetőség az elhízással tárult, frissen felfedezett cukorbetegség esetén az azonnal megkezdett fogyókúra.
    Fontos tudnivaló, hogy a cukorbetegek az előírt, rendszeres orvosi ellenőrzések mellett vegyék fel a kapcsolatot a legközelebbi diabétesz egyesülettel, illetve klubbal.

    Dohányzás és alkoholfogyasztás

    A dohányzás káros az egészségre, különösen veszélyes a cukorbetegek számára. Minden késői szövődmény – amely a cukorbetegség miatt alakul ki, mint például a szív-és érrendszeri betegségek, vese- és szembetegségek- kialakulásának a veszélyét rontja a dohányzás. A cukorbetegek esetében a magasabb vércukorszint az érbetegségek kialakulásának kockázatás 2-5-szörösére emeli, a dohányzó cukorbetegek esetében padig 6-15-szörös ez a rizikófaktor. A dohányzás abbahagyásának azonnali jótékony hatása van, és csökkenti a fent említett betegségek rizikóját. Ezért a cukorbetegek esetében feltétlenül fontos a dohányzás azonnali abbahagyása.

    Alkoholfogyasztás

    Az alkoholos italokat a cukorbetegség e szempontjából 3 nagy csoportra lehet osztani, aszerint, hogy mennyi a cukortartalmuk:

    – Cukrot nagy mennyiségben tartalmazó italok a likőrök, édes és féléves borok illetve pezsgők, desszertborok. Ezek jelentős mértékben emelik a cukorszintet, ezért fogyasztásuk kerülendő.
    – Mérsékelt vércukorszint emelkedést okoznak a világos sörök, ezért naponta1 pohárnyi mennyiségben fogyaszthatóak
    – A viszonylag kis vércukorszint emelkedést okozhatnak a száraz borok

    Fontos szem előtt tartani, hogy az alkohol minden formában lebomlásáig gátolja a máj keményítőbomlását, és a vércukorszint eséséhez történő alkalmazkodást. Ezért fogyasztása elsősorban inzulinnal, illetve inzulin-elválasztást fokozó tablettával kezelt betegek esetében elősegítheti a vércukorszintesés kialakulását, illetve elmélyülését. Mindent egybevetve fogyasztása cukorbetegeknek inkább kerülendő, vagy a főétkezések idejéhez célszerű kötni (amikor vércukorszint esés kialakulása a legkevésbé valószínű). Nem szabad megfeledkezni az alkohol magas energiatartalmáról sem, 1 g alkohol 30 kJ (7,2 kcal) energia felvételét jelenti, mely meghaladja mind a szénhidrátok, mind a fehérjék energiatartalmát, ezért fokozott mértékű fogyasztása testsúlygyarapodáshoz vezethet.

Forrás: http://drimmun.com/endokrinologia/a-cukorbetegseg.html